Facebook Youtube Instagram

Exkurzia - ADIENT SEATING SLOVAKIA s. r. o.

27.04.2018

Dňa 05. 04. 2018 sa študenti 1. ročníka bakalárskeho štúdia odboru TEXTILNÁ TECHNOLÓGIA A NÁVRHÁRSTVO zúčastnili exkurzie vo firme Adient Seating Slovankia s. r. o.. Firma sa špecializuje na výrobu auto-poťahových textílií pre široké spektrum automobiliek a dodáva svoj sortiment do celého sveta.

Prehliadka výroby odštartovala v sklade priadzí. Boli vyrobené zo syntetických materiálov, napr. polyetylén a polyester. Firma však vyrába aj textílie s prímesou prírodných vlákien, napr. pre špeciálne požiadavky automobilky Mercedes. Výroba návinu textílie na autopoťahy začína snovaním priadzí na osnovný návin. Tento návin sa následne umiestni do tkacích strojov. V tkáčovni sa nachádzalo množstvo plnoautomatických tkacích strojov. Dôsledkom vysokej produktivity a rýchlosti strojov je vysoký hluk, preto počas exkurzie bolo nevyhnutné chrániť si sluch. Najzložitejší typ tkacích strojov sú žakarské, ktoré nechýbali v strojovom vybavení firmy. Sú schopné vytkať tie najzložitejšie vzory a použitím špeciálnych útkových priadzí a väzieb je možné docieliť 3D efekt textílií. Hotové textílie z tkacích strojov boli navinuté na valce a postupovali do práčovne a sušiarne. Firma dokáže zabezpečiť aj nános aviváže, nekrčivú a nešpinivú úpravu. Zošľachtené náviny postupovali do kontrolnej časti výroby, kde bol každý návin skontrolovaný. Chyby boli označené priamo na textíliách a zaznamenané do sprievodných listov. Náviny boli následne premiestnené do skladu určeného pre export. Za zmienku stojí fakt, že počas celej výroby boli jednotlivé haly klimatizované a bola do nich zámerne dodávaná para riadeným dávkovaním zo špeciálnych rozvodov. Dôvod je jednoduchý: zvýšená vlhkosť eliminuje vznik elektrostatického náboja, ktorý sa veľmi rýchlo vytvára v syntetických priadzach a textíliách počas výroby. Elektrostatický náboj je nežiadúci, pretože spája jednotlivé priadze a elektrostaticky nabitá textília priťahuje prach a nečistoty.

Exkurzia bola zakončená prehliadkou laboratória firmy. Textilné laboratórium vykonáva rôzne skúšky materiálov, ktoré vstupujú do výroby, pre kontrolu vlastností deklarovaných dodávateľmi. Vykonáva taktiež skúšky hotových produktov firmy pre zabezpečenie tej najvyššej kvality. V laboratóriu sa nachádzali moderné prístroje so zameraním na stanovenie pevnosti, odolnosti voči oderu, odolnosti voči UV žiareniu, stálofarebnosti, atď.

Poďakovanie za uskutočnenie exkurzie do firmy ADIENT SEATING SLOVAKIA s.r.o. patrí Ing. Jele Legerskej, PhD., riaditeľovi firmy Ing. Jánovi Vojčinákovi a technológovi tkáčovne Michalovi Hrtánekovi, ktorý nás sprevádzal.




Návrat na aktuality