Facebook Youtube Instagram

Exkurzia Považská cementáreň a. s.

07.04.2015

V utorok 30.3.2015 sa študenti FPT Púchov zúčastnili zaujímavej a jedinečnej exkurzie do podniku Považská cementáreň, a.s, Ladce, ktorú pre študentov FPT pripravil spolu s kolegami Ing. Július Strigáč, PhD. z cementárne Ladce.

 


Študenti najskôr navštívili blízky lom vrchu Butkov, dominantu stredného Považia, ktorý vznikol počas stoviek miliónov rokov na dne subtropického mora, kde sa študenti dozvedeli o vápencoch pre výrobu cementu. Firemným autobusom bolo študentom umožnené dôjsť až na 11 etáž, odkiaľ bol nádherný výhľad do údolia a okolité pohoria a dedinky. Zamestnanci lomu ich oboznámili i s unikátnou stavbou kríža, ktorý tu postavili na 150 t skale, starej 200 miliónov rokov. Nachádzajú sa tu relikvie Sv. kríža a skaly z Jeruzalema. Kto sa chce o danom mieste, ako aj zaujímavej príhode stavby kríža dozvedieť viac, môže toto miesto osobne navštíviť, je to naozaj jedinečný zážitok.

 

Naša exkurzia pokračovala návštevou laboratórií lomu, ďalej sme pokračovali  prehliadkou podniku, s návštevou „riadiacej veže“, kde nám obsluhujúci personál ukázal jednotlivé časti procesu spracovania slinku na cement. Bolo to veľmi zaujímavé. Odtiaľ sme pokračovali do laboratórií cementárne, ktoré sú vybavené špičkovými prístrojmi. Exkurzia sa nám vydarila, dozvedeli sme sa veľa odborných informácií a už sme si dohodli ďalšiu vzrušujúcu návštevu lomu v letných mesiacoch.

 

Nakoniec nás milo prekvapilo vedenie, ktoré nám ponúklo firemný autobus na odvoz na našu fakultu za čo im patrí veľká vďaka.

 

Exkurzia sa uskutočnila v rámci projektu KEGA č. 006TnUAD-4/2014

 




Návrat na aktuality